Křišťálová Lupa 2009

Každoročně na podzim přijde Křišťálová Lupa se stejnou neodvratností jako běhavka po kefíru, a stejně neodvratné puzení pocítím i já, sednu a o KLupě napíšu. Letos tomu bude nejinak, i když nějaké změny bystřejší z vás zaznamenají.

Kdo pamatujete moji kritiku loňské KLupy (první díl, druhý díl), předloňské KLupy (zde) a KLupy vůbec (zde), tak víte, že jsem k této anketě měl vždy spoustu výhrad, a rozhodně jsem si je nenechával pro sebe. Shrnutatis:

Nějak mi nevadilo, že je anketa prezentována coby anketa "českého internetu" a na rozdíl od jiných kritiků jsem neměl problém s vymezením: Jsou to prostě weby a služby, co jsou dostupné z ČR a které komunikují s uživateli i v češtině - jiné vymezení než jazykové naráží na bariéru nesmyslnosti.

Hlavním problémem KLupy bylo, podle mne, naprosto zoufalé kategorizování ("Blog roku", "freemail roku" byly jasné "WTF roku"...) spolu s principem nominací a "dvojkolejností ankety". KLupa totiž nebyla ani zlatý slavík, ani Ceny Akademie, jestli mi rozumíte... Nominovali lidi, v části kategorií pak hlasovala opět veřejnost a v části odborná porota. Královna Mimoběžka První hadr! Veřejnost byla přesvědčena o tom, že je pouhou stafáží k rozdělování cen mezi odbornou porotou, odborná porota měla dojem, že je stafáží k anketě o Karla Gotta českého internetu. Navíc porotci trpěli naprosto zoufalými nominacemi. Ostatně, to je logické: Co může "hlas davu" vytáhnout jako "projekt roku"? Jedině to, co už je známé, a z pohledu odborné poroty "obnošená vesta".

Takže se v roce 2008 hlasovalo o projektech roku 2005 v kategoriích roku 2003. Jako "popis současného stavu nálad a preferencí mezi širokou veřejností" dobrý, ale nic víc k tomu...

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, tak dlouho se kritizuje, až se objeví Simkanič a řekne: "Tak, to je moc hezké, a jak byste si tu anketu představoval vy...?" (Což je zároveň poučení pro každého intenzivního kritika: Pokud budete do KLupy rýpat, tak se vám může stát, že příští rok ji budete připravovat taky!)

Ale vážně: Ve chvíli, kdy mi Honza Simkanič nastínil svou vizi změn v KLupě, tak jsem si řekl, že to nebude až tak marné. Nová KLupa přinesla kompletní překopání kategorií, některé zmizely, jiné byly rozšířené tak, aby zahrnuly nové služby, technologie apod., a to nejen současné (a minulé, ofkoz), ale aby vystačily i na pár let dopředu.

Tak se například Freemail roku přetransformoval do "komunikačních služeb", takže se do KLupy najednou vešel i Skype či ICQ. Místo "blogů", "zábavy" a "magazínů" přišly mediální kategorie - obecná média, specializovaná média a "individuální média". No a z druhé strany přibyla kategorie "publikační nástroj", kam padají všechny ty blogservery, fotogalerie, videoservery... Atakdále. Což mi připadalo jako velmi dobrý krok a ukázka schopnosti reflektovat současné dění. Největší problém KLupy z mého pohledu tak padnul. Respektuju, že není možné mít třicet kategorií, takže závěrečný seznam je "reprezentativní kompromis".

Další častá, a nejen moje, výhrada byla vůči nominacím. Pokud nominuje široká veřejnost, tak nanominuje "průměr", už z definice "široké veřejnosti". Tvrdil jsem a tvrdím, že by anketa měla nabídnout i něco navíc, než jen soutěž popularity, že by měla mít nějaký "osvětový přesah", a že by měla mít mechanismus, jak k nominovaným projektům přidat to, co je opravdu nové, co je dobré, co si nominaci "zaslouží".

Výsledkem těchto úvah je "expertní panel", který se sešel minulé pondělí (kdo sleduje můj kanál na Twitteru, tak zaznamenal). Úkolem expertního panelu bylo sebrat nominace od veřejnosti, vyházet nesmysly (Googlebot si pro cenu "Osobnost roku" fakt nepřijde!) a ty nejčastěji nominované pak poslat do finálového hlasování. Navíc měl expertní panel možnost do každé kategorie přidat web (resp. projekt či osobnost), o němž se domníval, že si nominaci zaslouží, že je opravdu dobrý a neměl by být opomenut. Expertní panel tvořili lidi z médií, co mají sledování českého webu takříkajíc "v náplni práce".

---

Výsledkem toho všeho je anketa, proti které nemám zásadnějších výhrad. Ostatně, bylo by divné, kdybych měl, že... Kategorie jsou nyní reprezentativnější, nominované projekty jsou namíchány z projektů "populárních" a projektů "nových a dobrých", takže za sebe mohu říct, že jsem s výslednou podobou spokojen.

Koukněte se na výsledné nominace a zkuste si zahlasovat. Já letos hlasovat nebudu, ale myslím, že bych si z nominací vybral snáz než loni... Doufám, že i vy!